Ruotsin kansalta 1940

Ruotsin kansalta 1940

keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Tassun ensimmäinen sytostaattihoito

Päädyttiin nyt siihen, että koitetaan Tassulle sitä sytostaattihoitoa.

Sain eilen ajan klo:17.00. Lähdin melkein heti ajamaan, kun pääsin töistä. Tassulle laitettiin kanyyli ja sytostaatti annettiin suonensisäisesti. Lääkkeen anto ei kestänyt kauaa. Tassu oli hienosti koko ajan. Mun piti myös pukeutua suoja-asuun (eli essu, maski ja käsineet).


Kanyyli otettiin heti pois ja Tassu sai taas hienon sinisen teipin tassuunsa ;D Olisikin tämä näin yksinkertaista, että koiralle annetaan sytostaattihoito ja that's it. Mutta ei, mukana tuli kauhea ohjelappu ja paljon muistettavaa...

Ensinnäkin Tassu sai kortisonia laskevin annoksin, eli viikon ajan annos on sama ja sitten sitä aletaan laskemaan. Tämä lääkitys kestää neljä viikkoa. Sitten pahoinvointi lääkettä. Sitä annetaan sytostaattihoidon jälkeen neljänä päivänä ja sen jälkeen tarvittaessa. Tassulle olisi myös hyvä antaa suoliston tukihoitovalmistetta (esim Tehopakt) jatkuvana sytostaattihoidon ajan.

Tassusta pitää myös seurata leukosyyttiarvoja, koska sytostaattihoitoa saavalla on lisääntynyt infektioalttius. Ensiviikolla meidän pitäisi mennä Porin eläinlääkärille otattamaan Tassusta leukosyyttiarvo. Jos arvo on hyvä, niin sitten aloitetaan suunkautta annettava sytostaatti. Koira ei saa purra kyseistä lääkettä ja antajan on annettava lääke käsineitä käyttäen.

Tassusta pitää myös seurata lämpöä 1-2 kertaa päivässä ja jos lämpö nousee yli 39 tai ilmenee voimakkaampia yleisoireita, niin on otettava yhteys eläinlääkäriin.

Tassun ruuan pitäisi olla helposti sulavaa ja nappulat annetaan turvotettuna.

Eikä siinä vielä kaikki, vaan sytostaattihoidon jälkeen lääkejäämiä voi erittyä pieniä määriä eritteissä parin vuorokauden ajan. Varotoimia on syytä noudattaa kolme vuorokautta. Eli eritteiden siivoaminen hanskat kädessä, koira ei saa nuolla kasvoja. Ja meidän toisen koiran kohdalla se tarkoittaa sitä, että Manu on nyt sitten evakossa kolme päivää Tassun hoidon jälkeen. Eilen vein illalla Manun Petrin vanhempien luokse. Haen sen kotiin perjantaina.

Eli paljon on kaikkea muistettavaa. Katsotaan, miten tämä tästä lähtee sujumaan. Nyt pelottaa/jännittää miten Tassu reagoi sytostaattiin. Tuleeko sille huono olo? Laskeeko leukosyytit? Karvat koirilta ei vissiinkään lähde sytostaattihoidosta. Se tästä vielä puuttuisikin.

Tassu ihmettelee maailman menoa ja siinä samassa kuolasi mun housut, sen se osaa!!

Valittiin Tassulle se puolen vuoden hoito. Eläinlääkärin mukaan se on kaikista tehokkain. Tietysti hoidon voi aina lopettaa kesken, jos siltä tuntuu. Tassun kalsium arvo oli normaali, joten pahimman luokan lymfoomasta ei ole kyse. Ainakin mä ymmärsin eläinlääkärin puheista niin. Eli siis Tassun kanssa käydään nyt kahden kuukauden ajan viikon välein Tampereella hoidoissa. Tämän jälkeen noin kahden viikon välein.

Aika pitkä ja raskas hoito edessä. Katsotaan, miten käy. Tassun voinnin mukaan mennään. Tänään Tassulla ei ole oikein ruoka maistunut, ei vaikka nakkia on laittanut nappuloiden joukkoon. Täytyy jotain hyvää hakea sille kaupasta, maksalaattikkoa kenties. Lääkkeet se on kiltisti ottanut nakin avulla :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti